Виа ферата Мальовица

и разглеждане на Мальовишките езера

21 Август 2021

Запишете се
Краен срок за записване 14 Август 2021
Европа   »   България
Прегледана е 1720 пъти

Виа ферата или "Пътят на желязото" е система от метални въжета, въжени мостове, стълби и парапети, която ви позволява да се докоснете до отвесните скали, които са достъпни само за добре натренираните катерачи. Виа Ферата "Мальовица" предлага пълно с адреналин приключение по отвесни скали и една уникално красива гледка към върховете в района на Мальовица.


Началото

Началото

Виа ферата "Мальовица" се намира в Мальовишкия дял на Рила в близост до едноименната хижа. Започва от 2042 метра надморска височина и завършва на билото на 2240 метра. Основната дължина е 360 м и преминава през няколко скални прага с различна трудност, които са свързани с по-лек терен. Металното осигурително въже е фиксирано и е непрекъснато по цялата дължина на маршрута. На трудните участъци са монтирани степенки за осигуряване, стъпване и хващане.


Връх Куклата, а виа фератата започва отдясно на улея

Връх Куклата, а виа фератата започва отдясно на улея<


Подхода от хижата до началото е 15-20 мин. Времето за изкачване е около 2 часа и половина.

Необходимо е да се знае, че изкачването на виа фератата е екстремно занимание, което за да е безопасно изисква определени познания, известни физически качества и подходяща екипировка. Благодарение на помощта и грижите на нашите водачи, всички тези "изисквания" ще бъдат лесно спазени и преминаването на маршрута ще се превърне в незабравимо преживяване и ще можете да изпитате част от емоциите, които иначе са достъпни само за хората, които практикуват алпинизъм! Отделно гледките към връх Мальовица, Урдина долина и върховете в района ще бъдат изумителни и от коренно различен ъгъл, които обикновените туристи няма как да видят.


В средната част на виа фератата и хижа Мальовица далече долу

В средната част на виа фератата и хижа Мальовица далече долу

Цени:
  • На човек при минимум 3 участника - 95 лв.

Максималния размер на групата е 4 души.

Цената включва:

  • Професионален алпийски водач;
  • Общата екипировка за изкачване по виа фератата - въже и примки;Мальовишката долина с върховете Голяма и Малка Мальовица, Орловец и Петлите, Камилата и Купените

Мальовишката долина с върховете Голяма и Малка Мальовица, Орловец и Петлите, Камилата и Купените

Цената не включва:

  • Транспорта до УЦ Мальовица за клиентите;
  • Планинска здравна застраховка;
  • Лична екипировка - седалка, каска, виа ферата сет и 2 карабинера с муфа;
  • Храна.В средната част на виа фератата и хижа Мальовица далече долу

В средната част на виа фератата и хижа Мальовица далече долу


По пътеката на слизане от виа фератата

По пътеката на слизане от виа фератата

Програма:

Събиране на групата до 8 часа пред ЦПШ Мальовица. От тук ще тръгнем по пътеката към хижа Мальовица и след около 1 час ще я достигнем. Тук ще направим кратка почивка и ще видим връх Куклата и виа фератата отдясно на нея. Следва по-стръмно изкачване, първо през гъста гора от клекове и след това до основата на виа фератата. Тук отново ще направим кратка почивка, като ще се екипираме с необходимата за изкачването екипировка. Разбира се, ще имаме кратък инструктаж, който да разясни начина на безопасната й употреба.


В района на Мальовишките езера с върховете Малка Мальовица, Орлето и Мальовица

В района на Мальовишките езера с върховете Малка Мальовица, Орлето и Мальовица


От тук следва забавата. В началото някои може и да изпитат страх, но след 15-20 минути, след като свикнат да боравят със съоръженията, ще започнат да се забавляват и наслаждават на гледките. С няколко кратки почивки за снимки и вода, след около 1 час и половина ще достигнем края на виа фератата. Снимки, хапване и прибиране на инвентара. От тук следва стръмно слизане към Заешката пътека. След като я достигнем ще тръгнем нагоре към Мальовишките езера. Около 150 метра метра изкачване и пред нас ще се открият 2-те Мальовици, Орлето и Ушите. За около 1 час ще обиколим езерата, ще починем около 10-15 минути на най-горното и ще поемем към долината и града.


Горно Мальовишко езеро и Северозападните склонове на връх Мальовица

Горно Мальовишко езеро и Северозападните склонове на връх Мальовица


Долно Мальовишко езеро и върховете Камилата и Орловец

Долно Мальовишко езеро и върховете Камилата и Орловец


По виа ферата Мальовица

По виа ферата Мальовица