Високите Татри

изкачване на върховете Ломницки щит, Свиница, Полския Матерхорн,
Казалница, Риси и разглеждане на Краков

4 - 10 Септември 2021

Запишете се
Краен срок за записване 4 Август 2021
Европа   »   Полша
Прегледана е 1487 пъти

Високите Татри са малка, но изключително красива и може би най-алпийската планина в Европа след Алпите, която се намира на границата между Словакия и Полша. Нашата програма включва трекинги и изкачвания на някои от най-интересните и сравнително достъпни върхове в полската страна на планината. По време на програмата ще се качим на връх Ломницки щит и ще се разходим до циркуса на Зеленото езеро в Словакия. В Полша ще изкачим панорамния връх Свиница, полския Матерхорн, Казалница и накрая връх Риси, който е най-високият връх на Полша. Също така ще прекараме една вечер в старата столица на Полша - Краков.


Високите Полски Татри - поглед от връх Риси на залез слънце

Високите Полски Татри - поглед от връх Риси на залез слънце

Високите Татри са част от Карпатите и са тяхната най-висока планина. Повечето от най-високите върхове на Татрите се намират в Словакия. Планината е формирана от ледникова дейност и е съставена от гранити, гнайст и кварцови шисти. Днес обаче няма глетчери, а само няколко целогодишни големи фирново-снежни полета. Северните страни на върховете са по-стръмни в сравнение с южните, обаче по-високите върхове са на юг. Във Високите Татри има около 300 върха, но само няколко от тях са достъпни по маркирани туристически пътеки.


Долината на Петте езера гледана от Малък Кози връх

Долината на Петте езера гледана от Малък Кози връх

Извън основният гребен на планината се разклоняват много странични ребра, които образуват красиви долини, на чиито тераси има много кристално чисти езера. Трите най-големи езера се намират от полската страна: Голямото езеро, Морско око и Черното езеро. Голямото езеро също така е най-дълбокото, а най-високото е Синьото езеро (2180 м) в Малка Студена долина в Словакия.


Разцъфналата теснолистна върбовка в района на Hali Gasiienicowej с Полския Матерхорн и Свиница на заден план

Разцъфналата теснолистна върбовка в района на Hali Gasiienicowej с Полския Матерхорн и Свиница на заден план

От 1993 година планината Татри, заедно с полската част от Националния парк, е част от световната мрежа от биосферни резервати на ЮНЕСКО. Тук има много редки животински и растителни видове, а от големите хищници се срещат мечката, евразийския рис, бялката, вълка и лисицата. В парка е разрешено движението само по маркираните туристически пътеки, а извън тях и то само в определени райони, могат да ходят, катерят или карат ски само членове на Международната асоциация по алпинизъм или ако сте придружавани от местен сертифициран водач.


Езерото Зелене плесо и иглата Jastrabia veža

Езерото Зелене плесо и иглата Jastrabia veža

Най-високият връх във Високите Татри, както и на Словакия и цялата планинска верига на Карпатите е Герлачовски щит (2655 м). Той обаче е технически много труден и не е разрешен за обикновенни туристи. Неговото изкачване може да бъде направено само с местен водач или от членове на UIAA. Вторият по височина връх в планината - Ломницки щит (2634 м), също се намира в Словакия и е достъпен за туристите, както с лифт, така и по стръмна туристическа пътека. Друг забележителен връх във Високите Татри е Риси (2503 м), който се намира на главния хребет в централната част на планината. Той е разположен на границата между Полша и Словакия и е най-високият връх на Полша. Достъпът до него е възможен по маркирана пътека от Полша, която завършва с виа ферата.


Долината на Петте Полски езера

Долината на Петте Полски езера

Цени:
 • На човек при минимум 5 участника - 1480 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.


Връх Koscielec (Полския Матерхорн)

Връх Koscielec (Полския Матерхорн)

Цената включва:
 • Професионален български алпийски водач;
 • Транспорт с микробус от България до Високите Татри (о/в);
 • 1 нощувка в 3-звезден хотел в Татранска Ломница с включена закуска;
 • Лифт от Татранска Ломница до Скалното езеро (о);
 • Лифт от Скалното езеро до връх Ломницки Щит (о/в);
 • 1 нощувка в 3-звезден хотел в Закопане с включена закуска;
 • Вход в Нацоиналния парк Полски Татри;
 • Лифт от Закопане до Каспрови Виерч (о);
 • 1 нощувка в хижа Мированиец в стая с 4 легла;
 • Такса за 3-дневно паркиране под Морские около или на Лиса поляна;
 • 2 нощувки в хижа Морские Око;
 • 1 нощувка в 3-звезден хотел в Краков с включена закуска.


Черното езеро и връх Казалница

Черното езеро и връх Казалница

Цената не включва:
 • Планинска и здравна застраховка;
 • Входните такси за посещение на музеите и забележителностите в Краков и други места по пътя;
 • Възможна е нощувка в двойна стая в хижа Мированиец срещу доплащане;
 • Храна.


Поглед от връх Казалница към езерата Морские Око и Черното езеро

Поглед от връх Казалница към езерата Морские Око и Черното езеро

Програма:

1 ден: Татранска Ломница

Тръгване от София в 6.00 часа и пътуване до курорта Татранска Ломница в Словакия.

Нощувка в 3-звезден хотел в Татранска Ломница.


Езерото Скалнате плесо и Лимницки щит

Езерото Скалнате плесо и Лимницки щит

2 ден: Връх Ломницки щит (2634 м) и Зеленото езеро - 6/7 часа

Предстои ни ден за загрявка и затова трябва да хванем първия лифт в 8.30 часа за връх Ломницки щит. На върха ще си направим снимки от панорамната площадка, ще пием второ кафе или чай с ром, докато се любуваме на Високите Татри от най-високото барче в планината. Без обаче да си пропиляваме деня, слизаме с лифта до Скалното езеро (Скалнате плесо). От тук ще тръгнем по една от сравнително леките пътеки в Татрите. Това че за тукашните планинарски стандарти се счита за разходка, съвсем не означава, че е много лесна. Ще имаме едно стръмно слизане с участъци с лесно катерене и спускане по метални вериги. Освен това прехода е доста дълъг и ще ни отнеме минимум 6 часа с почивките, за слезем обратно до Татранска Ломница. Обаче "разходката" си заслужава заради великолепните гледки и красивото Зелено езеро, през което ще минем. Този преход е наистина една добра загрявка и опознаване на групата за следващите ни дни в планината. По време на прехода ще можем да видим Ломницки щит от западната му страта, а Зелене плесо е обградено от амфитеатър от остри алпийски върхове и от него се виждат върховете Колови щит, Черни щит, Писни щит, Кежмарски щит, Малък Кежмарски щит и други.


Зеленото езеро, където ще обядваме

Зеленото езеро, където ще обядваме

В късния следобед ще отпътуваме за Полша към най-големия курорт във Високите Татри от полска страна. Пътят е около 1 час и половина, но доста панорамен. Ще минем покрай Белианските Татри, които са биосферен резерват. Тук се намира и най-голямата и единствена отворена за туристи пещера в Словакия - Белианската пещера. Ако имаме време и желание можем да я разгледаме набързо (входа е 9 евро и не е включен в цената). След като пристигнем в Закопане, ще се настаним в хотела и ще имаме време за разходки, шопинг и вечеря в градчето.

Нощувка в 3-звезден хотел в Закопане.

3 ден: Връх Свиница (2634 м) и връх Косциелец (Полския Матерхорн - 2155 м) - 6/7 часа


Гледка от покрайнините на Закопане

Гледка от покрайнините на Закопане

Днес отново трябва да хванем първия лифт. Този път до Каспрови Виерч. Благодарение на лифта ще се качим до 1987 м и ще спестим няколко часа сериозно ходене. От тук подхода до основата на връх Свиница е сравнително лек и благодарение на това ще можем да изкачим няколко върха в района.

Първата ни цел за деня е връх Свиница, който е един от най-интересните върхове на главното било на планината. Първоначално с леки качвания и слизания ще преминем през седловината Суча прелез, после ще изкачим скалистия Бескид и ще слезем до прохода Лилиоуе. Тук е и границата между Западните и Високите Татри и до тук имаме около 30 минути ходене.


Билната пътека, водеща до връх Свиница

Билната пътека, водеща до връх Свиница


Панорама на залез слънце от връх Свиница

Панорама на залез слънце от връх Свиница

Имаме още около 20-30 минути по сравнителна равна пътека, на места покрита с подредени каменни блокове, за да стигнем до Свинския прелез (2050 m), от където започва изкачването на върха и най-интересната част. Веднага започваме със стръмно изкачване по каменни стъпала, които водят близо до ръба на билото. След това завиваме надясно, за да се доберем до улея, който е подсигурен с вериги. Следва един траверс на тясната каменна пътека, който ще ни отведе до най-трудното и страшно място по маршрута. Тук внимаваме много, държим се за веригите и се осигуряваме навсякъде с виа ферата сетовете, защото мястото е почти винаги мокро. Денивелацията, която трябва да изкачим от Свинския прелез до върха е около 300 метра и ще ни отнеме около 1 час. Гледката от върха обаче е зашеметяваща и си заслужава тръпката от изкачването.


Нощна панорама от връх Свиница

Нощна панорама от връх Свиница


На връх Малък Косциелец и пътеката водеща към Косциелец

На връх Малък Косциелец и пътеката водеща към Косциелец

Слизането ще направим по същият маршрут. От Свинския прелез обаче ще тръгнем надолу към Зеленото езеро на Гъсеницата. Слизането е стръмно по много тясна пътека, но след опита на връх Свиница трябва да ни се стори лесна. Въпреки това трябва да бъдем внимателни, тъй като често има мокри участъци. В района на Зеленото езеро ще направим обяд и много добра почивка.


На слизане от връх Косциелец

На слизане от връх Косциелец


Хижа Мированиец

Хижа Мированиец

Втората и последна цел за деня е връх Koscielec, известен още като Полския Матерхорн, който е един от най-впечатляващите и красиви върхове в Полските Татри. Първо ще изкачим Малък Косциелец (1863 м), след което ще преминем през седловината Карб (1853 м) и тогава ще започнем същинското изкачване на върха. Ако е сухо, пътеката ще бъде приятна и не много трудна, но тук няма вериги и изкуствени стъпала, които да ни помагат при изкачването и слизането. Затова е нужно да бъдем внимателни и ако е нужно ще се обвържем с въже, за да осигурим максимална безопасност. Особенно ако е мокро или влажно.

Нощувка в хижа Мированиец


Езерото Морские око

Езерото Морские око

4 ден: Връх Мних (2068 м) или връх Казалница (2634 м) - 6/7 часа

След като закусим ще слезем надолу към паркинга, на който сме оставили микробуса. След около 40 минути шофиране ще се озовем на паркинга под Морские око. Много често на него няма места, така че ще се наложи да паркираме буса на паркинга на Palenica Białczańska, който е на около 2 часа и 20 минути от хижата и езерото. Първата ни задача е да се настаним на хижа Морские око, ще обядваме и след това ще се отправим към нашата нова цел за деня. В случая имаме възможност да осъществим 2 различни варианта на действие, но те ще зависят от времето, което ни остава до края на деня:


Връх Монаха

Връх Монаха


Връх Мних (Монаха)

Връх Мних (Монаха)

1-ви вариант е да се качим до Монаха (Mnich) - една впечатляваща 250-метрова игла, намираща се над езерото Морские око. Този връх се е считал за невъзможен за изкачване до 1879 година. От района на Монаха ще можем да огледаме маршрута, по който трябва да преминем на следващият ден, за да се изкачим на връх Риси. Като цяло днешната раходка е добре да бъде по-лека, за да имаме сили за връх Риси.

2-ри вариант е да се опитаме да се качим на връх Казалница - още един впечатляващ връх издигащ се вертикално над Черното езеро по пътя за връх Риси. Този преход обаче е доста по-сериозен от първия, има и малко катерене и може би няма да имаме време да се качим до същинския връх. Отделно е много вероятно на следващият ден да сме сериозно уморени.


Прелеза Миегусзовиецка и връх Казалница по-долу

Езерото Морские око и връх Монаха


Гледката от Казалница Миегусзовиецка (2159 м)

Гледката от Казалница Миегусзовиецка (2159 м)

Нощувка в хижа Морские око

5 ден: Връх Риси (2503 м) - 8/9 часа

Днешният трек ще започне с приятно ходете по лека пътека, заобикаляща езерото Морско око. След това ще се изкачим около 150 метра, за да достигнем второ голямо езеро в района - Черното езеро под връх Казалница. От тук пътеката става много стръмна и трудна, катерейки зигзагообразно склоновете към връх Риси. В тази част от маршрута, на по-опасните и отвесни участъци ще открием отново вериги, за които да се хващаме. Също така на места е възможно да се наложи да пресечем и снежни преспи, тъй като района е много усоен. След като достигнем седловината Przelecz под Риси, първо ще изкачим Малък Риси (2430 м), който е един от 3-те върха на Риси и чак след това ще достигнем същинския връх. Изкачването от хижата до върха трае около 4 часа и е с денивелация 1084 метра.


Черното езеро гледано от склоновете на връх Риси

Черното езеро гледано от склоновете на връх Риси


Гледката от връх Риси

Гледката от връх Риси

Нощувка в хижа Морские око

6 ден: Краков

След закуска се качваме на микробуса и се отправяме на 2-часово пътешествие до Краков. Първо ще се настаним в хотела, в който ще преспим в града и след това ще имаме целия остатък от деня за разглеждане на забележителности, шопинг и разходки.


Катедралата Дева Мария (Мариацки кастьол)

Катедралата "Дева Мария" (Мариацки кастьол)

Той е вторият по големина и един от най-старите градове в Полша и бивша столица. Разположен е на река Висла в южната част на страната. В Краков се намира един от най-големите европейски пазари, има множество исторически къщи, дворци и църкви с великолепна архитектура. Той е седалище на един от най-старите университети в Европа - Ягелонският университет. Интересни забележителности в града са катедралата Мариацки кастьол, замъкът "Вавел", църквата "Клащор Камедулов", църквата "Св. Пьотър и Павел", театърът "Словацки", сградата на Университета, търговската сграда Сукенице и солните мини, в които е добивана каменна сол още през XIII век.


Замъка Вавел

Замъка "Вавел"

Средновековният търговски площад Rynek Glowny и Свещеническата сграда Sukiennice са средище на туристите в града, като формират сърцето на Стария град. Районът на Kazimierz е придал почти отделна идентичност на магическия Стар град. В Еврейския квартал уличките са по-тъмни и пълни с интригуващи кафенета и магазини. Този район е включен в много сцени във филма "Списъкът на Шнидлер" и крие тъмно минало, в което повечето му жители са били затворени в концентрационните лагери "Аушвиц" и "Биркенау" по време на Втората световна война. Сега кварталът преживява ренесанс, като много посетители идват, за да го разгледат. Днес Краков се е отърсил от страшното си минало и е придобил фантастичен купонджийски дух. Туристите трудно ще открият улица без весело и разсейващо заведение.

Нощувка в 3-звезден хотел в Краков


Високи Татри - панорама от връх Свиница

Високи Татри - панорама от връх Свиница

7 ден: Пътуване до България

Необходима екипировка за трекинга:
 • Здрави трекинг обувки, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви;
 • Маратонки за подход или бягане, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и вечер в градчетата или по време на пътуването до планината;
 • Сандали;
 • 3-4 чифта чорапи за трекинг;
 • 1-2 софтшел панталона за трекинга подходящи за вятър и дъжд;
 • Свободни панталони за трекинга и пътуването;
 • Къси или 3/4 панталони;
 • 2-3 броя термотениски с къс и дълъг ръкав;
 • 1-2 броя термобельо с дълъг ръкав;
 • Флийс;
 • Синтетична изолация, която да става и за дъжд;
 • Софтшел яке;
 • Връхна мембрана за силен дъжд и вятър;
 • Топла шапка;
 • Шапка за слънце;
 • Ръкавици за вятър;
 • Ръкавици за виа ферата;
 • Бъф;
 • Кърпа подходяща за къпане и миене;
 • Слънчеви очила с 3 или 4 фактор;
 • Крем против изгаряне;
 • Балсам за устни;
 • Раница за трекинга до 45 литра;
 • Лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство и други;
 • Челник с резервни батерии;
 • Камера или фотоапарат;
 • Сгъваеми щеки;
 • Каска;
 • Катерачна седалка;
 • 2 бр. карабинера с муфа;
 • Виа ферата комплект.


Високи Татри - панорама от връх Риси

Високи Татри - панорама от връх Риси


Словашки Татри

Словашки Татри


Връх Риси гледан от Словакия

Връх Риси гледан от Словакия


Високи Татри - панорама от връх Риси

Високи Татри - панорама от връх Риси