Шотландия и остров Скай

връх Бен Невис, замъкът Елън Донан, Стареца от Сторр, ръба Куилин,
езерото Лох Нес и Единбург

9 - 16 Юни 2022

Запишете се
Краен срок за записване 9 Май 2022
Европа   »   Великобритания
Прегледана е 594 пъти

Северозападният бряг на Шотландия е едно от най-невероятните и диви места в света. Маршрута минава през Единбург, Глен Ко, Форт Уилям и Остров Скай – маршрут изпълнен с приключения и невероятни гледки. Ще прекараме 4 дни на безспорно най-вълнуващото и диво място в Шотландия – остров Скай. Намира се отвъд северозападният бряг и е дом на най-острите и прочути върхове във Великобритания – ръбът на Куилин. 12-километровият хребет предлага приключения от всички трудности и най-вече трекинги, предлагащи спиращи дъха гледки към ръба, Атлантическия океан и високи водопади.


Old Man of Storr на остров Скай

Old Man of Storr на остров Скай

Цени:
 • На човек при минимум 5 участника - 1850 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.


Шотландски гледки

Шотландски гледки

Цената включва:
 • Професионален български планински водач;
 • Транспорт с микробус в Шотландия;
 • 1 нощувка в хостел / къща за гости във Глен Ко;
 • 2 нощувки в хостел / къща за гости във Форт Уилям;
 • 3 нощувки в хостел / къща за гости в Глен Бритъл;
 • 1 нощувка в хотел в Единбург.


Заливът Елгол и гледка към гребена Куилин, остров Скай

Заливът Елгол и гледка към гребена Куилин, остров Скай

Цената не включва:
 • Самолетен билет от София до Единбург (около 550 лв.);
 • Вход в замъка Елън Донан (10 лири);
 • Планинска и здравна застраховка;
 • ПСР тест за влизане в Шотландия;
 • ПСР тест до 2-ри ден от престоя в Шотландия (88 лири);
 • Храна.


Гледка от гребена Куилин, остров Скай

Гледка от гребена Куилин, остров Скай

Програма:

1 ден: Glencoe

Полет от София до Единбург, където ще кацнем в ранния следобяд. След това ни предстои около 2-3 часа път до Глен Ко. По пътя ще преминем през едни от най-живописните планински региони в северозападния бряг на Шотландия. Ще видим известното езеро Лох Ломонд. Приблизително около 18 часа ще пристигнем в Глен Ко – прословутата долина и снимачен регион на "Смело Сърце" и "Шотландски Боец". След като се настаним ще имаме малко време да се разходим из градчето и да се полюбуваме на заобикалящите ни планински пейзажи.

Нощувка в хостел / къща за гости в района на Glencoe


Шотландски пейзажи

Шотландски пейзажи

2 ден: Връх Bidean nam Bian (1150 м) – 7/9 часа

Bidean nam Bian е най-високият връх в старата провинцията Argyll. Най-забележителната формация в района са известните Три сестри на Глен Ко – три стръмно спускащи се скални ребра. След закуска ще отидем с буса до тях, от където започва нашата пътека и ще започнем изкачване между две от Сестрите и върховете Gear Aonach и Aonach Dubh. По добра пътека ще навлезем в долината, в горната част обаче пътеката става стръмна и ще се наложи да използваме и ръцете за захващане на отделни на места. Първат ни цел е да изкачим връх Stob Coire nan Lochan (1115 м) по неговия източен гребен, където ще се наложи да се катерим по лесни скали. От тук имаме още малко до нашата основна цел – връх Bidean nam Bian (1150 м). Гледката от върха е впечатляваща във всички посоки. Днес ще видим нашата следваща цел – най-високия връх във Великобритания – Бен Невис.


Трите сестри на Глен Ко

Трите сестри на Глен Ко

Слизането ще направим по друг маршрут, за да направим цялостен траверс на планината, като първо ще достигнем близкия връх Bealach Dearg. Ако не се чувстваме много уморени, ще направим една отбивка до връх Stob Coire Sgreamhach (1072 м), от който гледаката също е много красива. Слизането от Bealach Dearg е в долината Coire Gabhail. Тук най-веротно ще се наложи да пресечен няколко снежни преспи и ще трябва да бъдем много внимателни. След като преминем през този участък ще достигнем така наречената Изгубена долина. Реката тук минава под огромни блокове, паднали от планините горе, като някои от тях са големи колкото къщи.

Нощувка в хостел / къща за гости в района на Fort William


В района на Bidean nam Bian

В района на Bidean nam Bian

3 ден: Връх Бен Невис (1345 м) – 9/11 часа

Изкачване на Бен Невис. Гледката от върха на Бен Невис е незабравима. От върха могат да се видят над 110 планини. В зависимост от опита на групата изкачването ще стане по два възможни маршрута:

1. Ръбът Карн Мор Джераг. Този маршрут е изключително фотогеничен, минава първоначално край езерото Лохан Мийл и оттам изкачва стръмна поредица от 3 върхове над 1000 метра. Последният от тях е Карн Мор Джераг, откъдето започва дълъг алпийски ръб, който открива невероятни гледки към северната стена на Бен Невис и води към върха му. Участниците в този преход трябва да имат много добра физическа подготовка, тъй като дължината на прехода е около 18 км, а общата денивелация е 1506 метра. Продължителността на прехода може да варира между 10-11 часа.


Ръбът Карн Мор Джераг и връх Бен Невис

Ръбът Карн Мор Джераг и връх Бен Невис

2. Туристическата пътека. Този маршрут няма никаква техническа трудност, но за сметка на това е дълъг и стръмен с денивелация 1352 метра, което прави най-високия връх в Шотландия достатъчно сериозно предизвикателство. Пътеката започва от паркинга на центъра Glen Nevis. Целият трип е с дължина 17 км и в зависимост от подготвеността на участниците меже да варира между 7 и 9 часа.

Нощувка в хостел / къща за гости в района на Fort William


Замъка Елън Донан

Замъка Елън Донан

4 ден: Глен Бритъл

В 8.30 часа сутринта ще отпътуваме към Глен Бритъл намиращ се на остров Скай. Пътят е един от най-панорамните в Европа и ще ни отнеме между 6 и 8 часа, тъй като ще се опитаме да посетим всички по-интересни забележителности на остров Скай. Отново ще се движим по северозападния бряг на Шотландия, с гледки към многобройните планини и езера. Първата ни спирка по пътя ще бъде известния замък Eilean Donan. Той се намира на един малък остров в езерото Лох Duich. Островът и замъкът са кръстени на ирландския светец Донан, който идва в района около 580 година.


Замъка Елън Донан

Замъка Елън Донан

Следващата ни цел за деня е на остров Скай, но първо ще посетим неговият най-голям град Портре, който се намира в северната част на острова. Тук ще обядваме и ще напазаруваме малко храна в местния супермаркет, която ще ни трябва за преходите в следващите дни. След това ще се отправил към един от най-известните скални феномени в Шотландия – Стареца от Сторр, който е фантастична скална формация с гледки към крайбрежието и езерото Лох Leathan. За да го видим обаче, ще трябва да направим приятна разходка с продължителност около един час и половина.


Стареца от Сторр

Стареца от Сторр

След като се полюбуваме на гледките, скачаме отново в микробуса и се насочваме към западната част на острова. Тук се намира Neist Point - един от най-извесния фарове в Шотландия и топ дестинация за запалени фотографи. Отново ще направим кратка разходка около 1 час, за да разгледаме целия район.

Вечерта ще пристигнем в хостъл Глен Бритъл на Остров Скай. Той се намира на няколко минути от дивия плаж на Глен Бритъл, директно под ръба Куилин и от него се откриват красиви гледки и към двете. След като се настаним ще вечеряме и ще се приготвим за прехода на следващият ден.

Нощувка в хостел в Глен Бритъл


Фарът Нейст Поинт

Фарът Нейст Поинт

5 ден: Връх Sgurr Alasdair (992 м) - 5/6 часа

Днес ще се отправим към циркуса Лаган, като първо ще преминем през езерото Loch an Fhir-bhallaich. В циркуса до малко кристално чисто езерце ще спрем за почивка. От тук се открива гледка към океана и острите обграждащи върхове - от едната страна Sgurr Dearg, който е нашата цел на следващият ден, а от другата и срещу нас страна - Западното ребро на Sgurr Alasdair и самия връх.


По ръба Куилин

По ръба Куилин

От тук ще се отправим към Каменистия улей – най-лесния маршрут водещ до Сгур Ализдар, който е най-високата точка на острова. Самият връх има формата на стръмна пирамида, като площта на върха е не повече от няколко метра. Каменистия улей е известен местен маршут и представлява 300 метра комбинация от сипей и скали, която ще ни отведе до малка премка, откъдето с лесно движение по стабилни скали ще достигнем до най-високата точка на Скай. Връщането ще направим по пътя на изкачване.

Нощувка в хостел в Глен Бритъл


Невероятните панорами от ръба Куилин

Невероятните панорами от ръба Куилин

6 ден: Връх Sgùrr Dearg и Недостижимия връх (986 м) – 6/8 часа

Недостижимият връх (Inaccessible Pinnacle) е името на огромна кула, намираща се на върха на Сгур Джераг, която изисква катерене. Името на иглата идва от факта, че повечето планинари достигат Сгур Джераг без да изкачат прословутата кула. В зависимост от опита и желанието на участниците, ще направим изкачване по източния й ръб, но то не е задължително. Въпреки, че е технически лесно (около 2-ра категория), участниците трябва да се чувстват комфортно при катерене на големи височини. От север пропастта е близо 500 метра, което открива феноменални гледки към долината и океана. Слизането от Недостижимия връх е с кратък 10 метров рапел по западната му стена. От друга страна, ако участниците не се чувстват екстремно настроени и предпочитат трекинг, ще вървим удобно до подножието на Недостижимия връх, където ще се насладим на чудесни гледки към Сгур Ализдър и останалата част от ръба.


На слизане от Недостижимият връх

На слизане от Недостижимият връх

Маршрута ни започва по същия начин като предния ден, но този път ще продължим по долината на река Allt Coire na Banachdich. Като достигнем едноименния циркус с лесно катерене ще изкачим склоновете до седловината образувана на гребена Bealach Coire na Banachdich, от където ще достигнем върха. Слизането можем да направим по маршрута на изкачване или по Западния гребен на върха. Това зависи от оставащото време и възможностите на групата.

Нощувка в хостел в Глен Бритъл


По ръба Куилин

По ръба Куилин

7 ден: Езерото Лох Нес и Единбург

Днес ни предстои да стигнем до Единбург. На път за там ще минем през легендарното езеро Лох Нес, ще видим още много красиви планини и ако групата пожелае старият замък Urquhart на брега на езерото. След като се настаним, в късния следобед или вечерта, ще се разходим из Единбург.

Нощувка във вила или хотел в Единбург


Замъка Urquhart и езерото Лох Нес

Замъка Urquhart и езерото Лох Нес

8 ден: Сутрешен полет до София и кацане по обяд.

Необходим опит:

Като цяло дневните преходи не се различват много от изкачванията на български върхове като Вихрен, Орловец или преминаването на Кончето. Препоръчителни маршрути за подготовка са Джамджиев ръб на Вихрен през лятото. Недостижимия връх можем да го сравним до някъде с изкачване на връх Злия зъб, като за него трябва да имате минимален опит в катеренето и да умете да слизате на рапел.


Шотландски гледки ;)

Шотландски гледки ;)

Необходима екипировка за трекинга:
 • Здрави трекинг обувки, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви;
 • Маратонки за подход или бягане, които можете да използвате, както по време на трекинга, така и вечер в градчетата или по време на пътуването до планината;
 • Сандали;
 • 3-4 чифта чорапи за трекинг;
 • Софтшел панталон за трекинга подходящ за вятър и дъжд;
 • Свободни панталони за трекинга и пътуването;
 • Къси или 3/4 панталони;
 • 2-3 броя термотениски с къс и дълъг ръкав;
 • 1-2 броя термобельо с дълъг ръкав;
 • Флийс;
 • Синтетична изолация, която да става и за дъжд;
 • Софтшел яке;
 • Връхна мембрана за силен дъжд и вятър;
 • Топла шапка;
 • Шапка за слънце;
 • Ръкавици за вятър;
 • Бъф;
 • Кърпа подходяща за къпане и миене;
 • Слънчеви очила с 3 или 4 фактор;
 • Крем против изгаряне;
 • Балсам за устни;
 • Денк за основния багаж;
 • Раница за трекинга до 45 литра;
 • Лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство и други;
 • Челник с резервни батерии;
 • Камера или фотоапарат;
 • Сгъваеми щеки;
 • Малък спален чувал за някои от хижите (може да бъде нает на място);
 • Каска;
 • За Недостижимия връх, а и ако решим да направим някои импровизации на програмата, е задължително да имате седалка + 2 бр. карабинера с муфа;


Old Man of Storr

Old Man of Storr