Планината Олимп

с изкачване на връх Митикас и плаж на Олимпийската ривиера

17 - 19 Юни 2022

Запишете се
Краен срок за записване 18 Май 2022
Европа   »   Гърция
Прегледана е 2668 пъти

Трекинг в най-високата гръцка планина Олимп, по време на който ще изкачим нейният най-висок връх - Митикас (2917 м), който е най-високият връх в Гърция и вторият по височина на Балканския полуостров. След това сериозно приключение ще преспим в близост до морето, ще се насладим на гръцката кухня и ще разпуснем на някой от плажовете на Олимпийска ривиера.


Планината Олимп

Планината Олимп

Планината Олимп се намира в североизточна Тесалия, на юг от Солун и в близост до Катерини. Тя е най-високата планина в Гърция и е втората по височина на Балканите. Олимп е с диаметър от около 25 км и почти кръгла форма. Въпреки че е малка планина, релефът й има много характерни черти, които обуславят нейната красота и величественост. Стръмните скалисти върхове, дълбоките долини, алпийските пасища и гъстите гори са това, превръщат Олимп в една рядко забележителна и красива планина. За размерите си тя има изключително много върхове - общо 52 на брой с височина варираща от 760 до 2918 метра. Скалната структура на Олимп започва да се оформя преди около 200 милиона години на дъното на едно относително плитко море, от където планината изплува и постепенно придобива своята форма. Тя обаче е подложена на големи промени през ледниковата епоха, тъй като топящият се лед издълбава огромно количество скала от върховете и го пренася към основата на планината. Интересно е, че в планината няма нито едно естествено езеро и през летните месеци тя е напълно суха.


Цветовете на Campanula Oreadum

Цветовете на Campanula Oreadum

Цени:
 • На човек при минимум 6 участника - 430 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва:
 • Професионален български планински водач;
 • Транспорт с микробус в от София до Гортсия и обратно;
 • 1 нощувка в хижа SEO "Giosos Apostolidis" на Платото на музите;
 • 1 нощувка в хотел на Олимпийската ривиера.


Над хижа Спилос Агапитос

Над хижа Спилос Агапитос

Цената не включва:
 • Планинска и здравна застраховка;
 • Храна.


Планината Олимп

Планината Олимп

Програма:

1 ден: Хижа SEO Giosos Apostolidis (2760 м) - 5/7 часа преход

Тръгване от София в 6.00 часа и пътуване от България до Гортсия. Гортсия се намира на около 14 км от Литохоро и е изходната точка на трека. Тук ще направим добра почивка и след като си оправим багажа, ще започнем изкачването към хижа SEO Giosos Apostolidis по една много приятна пътеката.

Пътеката не е лека и денивелацията, която трябва да изкачим през този ден е около 1500 мерта. Маршрутът се движи през голямата си част в гора. Борът е примесен с бук и елхови дървета и това придава чар на пейзажа. След 1.30-2 часа ще достигнем много приятно място за почивка на върха на отвесни скали от които се открива гледка към Приония и долината под нас. След още половин час ще достигнем новата хижа в местността Петроструга, където ще направим добра почивка и ще се полюбуваме на красивата гледка към крайбрежието.


Трона на Зевс (връх Стефани) на изгрев слънце

Трона на Зевс (връх Стефани) на изгрев слънце


От тази точка ни предстои стръмно изкачване до билото известно като Скоурта. След като изкачим връх Пиргос (2400 м), който е част от гребена водещ към Платото на музите, пред нас ще се открие зашеметяваща гледка към повечето от главните върхове на Олимп. От тук ни предстои кратко, но стръмно изкачване по серпентини до Платото и от там след около половин час ще достигнем хижата.

Хижа SEO Giosos Apostolidis е може би една от най-високите хижи на балканския полуостров и е построена на красиво място между върховете Тумба и Профитис Илиас точно срещу връх Стефани.

Нощувка в хижа SEO Giosos Apostolidis


Изненада!

Изненада!


2 ден: Връх Митикас (2918 м) - 6/8 часа

Ще станем рано и ще закусим. С най-надъханите първо ще изкачим близкият връх Тумба (2801 м), от който се открива интересна гледка към връх Стефани и ще се върнем до хижата. След това всички ще тръгнем към връх Митикас. Първо ще подсечем склоновете на 200-метровата източна стена на връх Стефани и ще отидем от задната страна на върха, където започва един огромен стръмен улей водещ към връх Митикас.


Горите на Олимп

Горите на Олимп


Тук ще се обвържем с въже. Маршрута е известен с името Louki. Изкачването е около час, но ще излезем директно на най-високата точка на връх Митикас. Слизането от върха ще направим по нормалният маршрут за изкачване, известен с името Kakoskala. Той е по-дълъг и включва няколко слизания и изкачвания, но за около 1 час ще достигнем връх Скала (2866 м).


Поглед от Skourta към Платото на музите и връх Стефани

Поглед от Skourta към Платото на музите и връх Стефани


След като се полюбуваме на гледките ще започнем слизането по класическия маршрут, който е част от трансконтиненталния Е4 и за около 1 час и половина ще слезем до хижа Spilios Agapitos. Тук ще направим много добра почивка, ще хапнем и след това ще продължим надолу към Приония. От Приония ще се качим на микробуса и ще отидем в нашият хотел намиращ се на Олимпийската ривиера.

Нощувка в хотел


Под връх Митикас

Под връх Митикас


3 ден: Олимпийската ривиера

Сутринта, след като закусим, ще отидем на плаж.

Около обяд ще отпътуваме за България, за да можем да се приберем до 18-19 часа в София. На връщане, ако тръгнем по-рано можем да разгледаме крепостта Платамонас, Дион, Вергина или древният град Пела.


Плажовете на Олимпийската ривиера и планинта Олимп на заден план

Плажовете на Олимпийската ривиера и планинта Олимп на заден план

Препоръчителна екипировка:

 • Здрави трекинг обувки, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които да са водоустойчиви;
 • Връхна мембрана за силен дъжд и вятър;
 • Шапка за слънце;
 • Ръкавици за вятър;
 • Слънчеви очила с 3 или 4 фактор;
 • Крем против изгаряне;
 • Раница за трекинга до 45 литра;
 • Челник;
 • Сгъваеми щеки;
 • Каска;
 • Катерачна седалка;
 • 2 бр. карабинери с муфа.

На слизане от връх Скала по класическия маршрут

На слизане от връх Скала по класическия маршрут


На връх Митикас

На връх Митикас


Платото на музите гледано от основата на връх Стефани

Платото на музите гледано от основата на връх Стефани