Мароко

с изкачване на връх Тубкал, клисурите Дадес и Тодра, Сахара,
водопада Узуд и плажовете на Есауира

10 - 19 Ноември 2021

Запишете се
Краен срок за записване 11 Октомври 2021
Африка   »   Мароко
Прегледана е 2429 пъти

Пътешествие в Мароко с изкачване на Jbel Toubkal (4167 м) - най-високият връх в Атласките планини, Мароко и Северна Африка. Разбира се той няма да бъде основната ни цел. Ще разглеждаме древната крепост Ksar Ait Benhaddou, клисурата Дадес, ще изкачим една панорамна виа ферата в клисурата Тодра, ще нощуваме в берберски лагер в Сахара, като преди това ще яздим камили, ще видим водопада Узуд, който е сред най-красивите в Африка, ще разгледаме Маракеш и ще се насладим на безкрайните плажове на Есауира, намираща се на Атлантическия океан.


Kasbah Du Toubkal в Имлил

Kasbah Du Toubkal в Имлил

Предимства на програмата:

+ Малък брой участници (до 9 души), което ни позволява да спим в класически риади в Медините и на пешеходно разстояние от центъра на градовете.

+ Единствената приключенска програма в Мароко, която комбинира планина, виа ферата / скално катерене, пустиня, най-красивите водопади в Северна Африка и плаж на Атлантическия океан.


Пристанището в Есауира

Пристанището в Есауира

Цени:
 • На човек при минимум 5 участника - 2010 лв.
 • На човек при минимум 6 участника - 1920 лв.
 • На човек при минимум 7 участника - 1860 лв.
 • На човек при минимум 8 участника - 1820 лв.
 • На човек при минимум 9 участника - 1790 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва:
 • Професионален български водач;
 • Местен англоговорящ планински водач;
 • Трансфери от летището до хотела (о/в);
 • Трансфер от Маракеш до Имлил;
 • Мулета за транспортиране на багажа до хижа Тубкал;
 • 1 нощувка в къща за гости в Имлил с включен обяд, вечеря и закуска;
 • Трансфер от Имлил до Дадес, Тодра, Мерзуга, Узуд, Есауира и Маракеш;
 • 2 нощувки в хижа Тубкал с включени вечери и закуски;
 • 1 нощувка в хотел в клисурата Дадес с включена вечеря и закуска;
 • 1 нощувка в берберски лагер в пустинята с включена вечеря и закуска;
 • Трек с камили в пустинята;
 • 1 нощувка в хотел до водопадите Узуд с включена вечеря и закуска;
 • 1 нощувка в хотел в Есауира с включена закуска.


Сахара

Сахара

Цената не включва:
 • Самолетен билет от София до Маракеш;
 • Храната, когато не е включена в програмата;
 • Вход в крепостта Аит Бенхадоу (20 дирхама);
 • Вход в музея на киното в Варзазат (15 дирхама);
 • Бакшиши за местния водач, мулетарите, шофьора на микробуса и камиларите (80-100 дирхама за всичко);
 • Здравна застраховка.


Национален парк Тубкал,в Атласките планини

Национален парк Тубкал,в Атласките планини

Програма:

1 ден: Маракеш

Полет от София до Маракеш.

Нощувка в хотел в Маракеш.

2 ден: Хижа Тубкал (3206 м) - 4/6 часа

След закуска ще отпътуваме за Imlil.

През този ден ще започнем нашия трекинг до хижа Тубкал. Той минава през долината Ait Mizane, където първо ще достигнем селцето Aremd и след това ще посетим светилището на Sidi Chamarouch, където ще направим голяма почивка и ще пием фреш от портокали. От тук ще продължим в източна посока и след като пресечен широкия разлив на реката ще се изкачим по скалите високо над долината. От тук пътеката започва да се катери постоянно нагоре, извиваща се зигзагообразно до достигането на хижа Тубкал (3206 м).

Нощувка в хижа Тубкал.


Крепостта Аит Бенхадоу

Крепостта Аит Бенхадоу


3 ден: Връх Тубкал (4167 м) - 6/7 часа

Нормалният маршрут, водещ към върха не изисква специална техническа подготовка през летния сезон и той е достъпен за всеки добре подготвен физически човек. Пътеката пресича реката и се изкачва по един стръмен склон със сипеи, който води до седловината Tizi`n`Toubkal (3940 м). От тук маршрута продължава към връхния гребен на Jbel Toubkal. Изкачването до върха е с продължителност около 5 часа. С тези, които не са уморени ще изкачим и Малък Тубкал, от който се открива красива гледка към върховете, които ще бъдат наша цел през следващия ден.

Нощувка в хижа Тубкал.


Поглед от връх Тубкал към Атласките планини

Поглед от връх Тубкал към Атласките планини


4 ден: Връх Оуанокрим (4079 м) - 8/10 часа

Резервен ден при лошо време или изкачване на втория или третия по височина върхове в района на Тубкал - Тимзгида (4089 м) и Оуанокрим (4079 м). Същият ден слизане до Imlil.

Нощувка в къща за гости в Имлил.


Връх Тубкал

Връх Тубкал


5 ден: Крепостта Ksar Ait Benhaddou, Варзазат и клисурата Дадес

Рано сутринта след закуска ще започне нашето пътешествие из Мароко. Първо ще слезем в равнината и след това по виещите се завои на новостроящата се панорамна магистрала, която пресича Атласките планина, ще се изкачим до прохода Тичка (Tichka Рass) на височина 2260 м. Следва продължително спускане, което ще ни отведе до първата ни забележителност за деня - Ksar Ait-Ben-Haddou.

Ksar е една група от глинени сгради заобиколени от високи стени и е едно традиционно предсахарско обиталище. Къщите са наблъскани плътно една до друга вътре в отбранителните стени, които са подсилени от ъглови кули. Ait-Ben-Haddou, който се намира в провинция Варзазат и в основите на Високи Атлас е един забележителен пример за архитектурата на южно Мароко. Крепостта е обявена за световно наследство от UNESCO през 1987. Най-старите конструкции в района са създадени още преди 17-ти век. Градът-крепост е част от множеството търговски пунктове по маршрута свързващ древен Судан през Тумбукту до Маракеш, минаващ през долината Дра и прохода Tizi-n`Telouet в Мароко. През последните 63 години години мястото е изключително привлекателно за филмовата индустрия и тук са били заснети много касови и известни холивудски продукции като Лорънс Арабски (1962), Джеймс Бонд (1987), Мумията (1999), Гладиатор (2000), Александър (2004), Небесното кралство (2005), Принцът на Персия (2010), както и сериалът Игра на тронове.


Крепостта и медината в Есауира

Крепостта и медината в Есауира


След обяд ще се отправим към Варзазат, който е съвсем близо до крепостта. Градът е населен предимно от бербери и важна туристическа дестинация в Мароко като база за екскурзии в цялата долина Драа и в пустинята. В града е разположен Френският чуждестранен легион. В края на града е забележителният дворец крепост на Тауриртите, принадлежащи към рода Ел-Хаузи. Ако имаме достатъчно време ще го посетим заедно с музея на киното, намиращ се срещу него.

От тук ще продължим към клисурата Дадес издълбана от река Дадес, която се спуска от Високи Атлас. Мястото, на което се намира клисурата, е било дъно на море преди милиони години с коралови рифове. Благодарение на това скалните образувания променят цветовете си в зависимост от това по кое време на денонощието са наблюдавани. Проломът е наистина впечатляващ и гледката от високо към острите завои на тесния път, който е врязан в клисурата е зашеметяващ.

Нощувка в хотел в клисурата Дадес


Клисурата Дадес

Клисурата Дадес


6 ден: Клисурата Тодра и Сахара

Клисурата Тодра е поредица от впечатляващи варовикови каньони в източната част на Високи Атлас в близост до град Tinerhir. Цялата долина е дълга около 40 км, като на някои места стените на клисурата могат да достигнат височина от 400 метра.

След закуска в клисурата Дадес ще се отправим към клисурата Тодра, което ще ни отнеме около 2 часа път. Първото ни приключение за деня е една 100-метрова виа ферата, по която ще се изкачим на една от страните на каньона, за да погледнем клисурата от високо. Приключението ще отнеме около 2 часа.

След като слезем от виа фератата ще хапнем и отново ще яхнем нашето превозно средство. Ще се отправим на дълъг път към пустинята Сахара или по-точно към селцето Merzouga, намиращо се на ръба на Erg Chebbi, една 50 км дълга и 5 км широка ивица от огромни пясъчни дюни достигащи височина до 350 м. Привечер тук ще яздим камили и ще се насладим на ярките цветове на пустинята на залез слънце.

Нощта ще прекараме под звездите в пустинята в берберски лагер.


Клисурата Тодра

Клисурата Тодра


7 ден: Узуд - 9/10 часа

Дълъг и тежък ден, в който трябва да се придвижим до района на водопада Узуд, намиращи се в провинцията Азилал, на 150 км североизточно от Маракеш.

Той е един от най-красивите водопади в Африка и е разположен на височина 1800 м. На Берберски името Узуд означава "действието на смилане на зърно". Името може би идва от мелниците, които са разположени много на често в региона. Дъното на водопада се достига през маслинови дръвчета, които пазят сянка. На върха на водопада има десетина стари малки мелници, които все още се функционират. Може да се следва тясна и трудна пътека водеща до града Бени Мелал. Докато се спускат по проломите от "уари ел-Абид" понякога не може да се различи дъното, което е на около 600 метра надолу. В околностите могат да се видят зелени долини, мелници, овощни градини и великолепна верига на проломите на река Ел Абид.
Нощувка в хотел в района на водопада.


Водопада Узуд

Водопада Узуд


8 ден: Есауира - 5/6 часа

След закуска ще отпътуваме към градчето Essaouira, намиращо се на Атлантическия океан. В района датират поселища още от праисторически времена. Дълго време градът е бил считан за едно от най-добрите пристанища на мароканското крайбрежие. Картагенският навигатор Hanno посещава района през 5-ти век преди новата ера и основава тук търговският пост на Arambys. Съвременната Есауира е изградена през 18-ти век от Мохамед III, който иска да превърне града в главно пристанище на Мароко поради близостта му с Маракеш. Заедно с френския инженер Théodore Cornut и няколко други западни архитекти те създават крепостта и съвременната част на града. Оригинално наречена Souira (малката крепост), в последствие името става Es-Saouira. Медината на Есaуира е в списъка на UNESCO за световно наследство.

След като се настаним в хотела през остатъка от деня ще се насладим на безкрайните плажове на Есауира, да разгледаме Медината и крепостта обграждаща града. Който желае ще може да покара кайт, сърф или уиндсърф.

Нощувка в класически марокански риад.


Крепостта Ksar Ait Benhaddou

Крепостта Ksar Ait Benhaddou


9 ден: Маракеш - 3 часа

След закуска ще отпътуваме за Маракеш, където ще бъдем по обяд.

Следобед и вечерта ще бъдат посветени изцяло на Маракеш.

Нощувка в класически марокански риад.


10 ден: София

Полет от Маракеш до София..


Атракция с кози на арганови дървета

Атракция с кози на арганови дървета


Сахара

Сахара


Кайт сърфинг на Есауира

Кайт сърфинг на Есауира