Приключение в Йордания

Уади Рум, масива Jebel Geder, връх Jebel Um Adaami и древната Петра

Азия   »   Йордания
Прегледана е 786 пъти

Едно уникално приключение в Йордания, по време на което ще направим трекинг сред пустинните колоси и каньони на Уади Рум, ще изкачим масива Jebel Geder и след това най-високият връх в страната - Jebel Um Adaami (1832 м). После ще разгледаме едно от новите чудеса на света - древната Петра и накрая ще релаксираме в кристалните води на Червено море.




Цени:
 • На човек при минимум 5 участника - 1900 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва:

 • Български професионален водач с 5 ходения в района;
 • 2 нощувки в 3-звезден хотел в Аман с включена закуска;
 • 1 нощувки в 4-звезден хотел в Акаба с включена закуска;
 • 2 нощувки в 3-звезден хотел в Петра с включена закуска;
 • 3 нощувки в лагер във Уади Рум с включен храноден;
 • Частен трансфер от Аман до Уади Рум;
 • Частен трансфер от Уади Рум до Акаба;
 • Частен трансфер Акаба до Петра;
 • Частен трансфер от Петра до Аман;
 • Трансфери с джипове във Уади Рум и до началото на трека за връх Jebel Um Adaami;
 • 2-часова езда на камили във Уади Рум до Изворите на Лоуранс Арабски;
 • Местен водач по време на изкачването на масива Jebel Geder и връх Jebel Um Adaami;
 • Обиколка на Петра с местен англоговорящ водач;
 • Входни такси за Уади Рум и Петра.


Уади Рум

Уади Рум

Цената не включва:

 • Самолетен билет от София до Аман (около 660 евро);
 • PCR тест в България направен 72 часа преди влизането в Йордания;
 • PCR тест при влизането в Йордания (JD 28);
 • Здравна застраховка покриваща лечение на COVID-19 в Йордания;
 • Такси от хотела в Аман до летището;
 • Храна, когато не е включена в цената;
 • Бакшиши.


Над Хазната в Петра

Над Хазната в Петра

Програма:

1 ден: Аман

Полет от София до Аман през Истанбул.

Нощувка в хотел в Аман


Скалния мост Burdah във Уади Рум

Скалния мост Burdah във Уади Рум


2 ден: Каньона Rakkabt в Уади Рум

Рано сутринта ще направим трансфер до Уади Рум. Първо ще минем през Посетителския център на Уади Рум, който е и входната врата към защитената зона. След това ще спрем за малка почивка и бедоински чай и с местния водач ще направим кратко представяне на приключението, което ни предстои в останалата част от деня. След това ще се отправим на разходка през каньона Rakkabt. От пътеката се открива красива гледка към селцето, Jebel Rum и Долината на Um Ishrin. Разходката в каньона ще продължи около 2 часа, след което ще продължим по пясъчните дюни, където ще направим обяд и ще пием отново бедоински чай. След почивката ще се качим на джипове и ще разгледаме още няколко забележителни места в района като Къщата на Лоуранс Арабски и каньона Khazali.

Накрая ще се отправим към нашият лагер, от където ще можем да се насладим на фантастичните гледки, които ще ни предостави залязващото слънце, което се скрива зад пустинните планини. След залез ще бъдем настанени в една голяма палатка, където ще ни бъде сервирана традицона бедуинска храна. След вечеря, който иска ще може да избере нощувка в палатка или навън под звездното небе.

Нощувка в пустинен лагер


Хазната в Петра

Хазната в Петра


3 ден: Скалния мост Burdah и яздене на камили

След като закусим ще се придвижване с джипове до основата на скалния мост Jebel Burdah, който е най-голямата скална арка във Уади Рум. Изкачването става с лесно катерене. Гледките от моста са впечатляващи и си заслужават усилията. Изкачването и слизането от Моста ще ни отнеме около 3.5 часа. След като слезем от Арката, ще направим добра почивка и ще обядваме.

От векове, най-добрият начин за придвижване на бедуините на дълги разстояния през пустините е с помощта на камили. През следващите 2 часа ще се учим да яздим камили и с тяхна помощ ще достигнем Изворите на Лоуранс Арабски.

Нощувка в пустинен лагер


Уади Рум

Уади Рум


4 ден: Масива Jebel Geder (1250 м)

През днешния ден ще преминем маршрута "Ataeq Sherif" или така наречения траверс от север на юг. Началото на маршрута започва с късо катерене, след което ще продължим с дълго изкачване на купола на отдалечения връх. Слизането обаче е нещо много по-различни и интригуващо. То е много характерно за местния червен пясъчник. Свивайки се страхливо по висящи тераси в средата на една голяма стена ще стигнем до едно място, където всеки би си казал "От тук няма минаване!". На пръв поглед нещата наистина изглеждат по този начин, но в последствие отговорът на планината е "Да, точно от тук е!". Накрая ни очаква поне един 15-метров рапел.

Нощувка в пустинен лагер


Манастирът в Петра

Манастирът в Петра


5 ден: Връх Jebel Um Adaami (1832 м)

През този ден ще изкачим най-високия връх на Йордания - Jebel Um Adaami (1832 м), който се намира до границата със Саудитска Арабия. За да започнем прехода, обаче ще трябва да се придвижим на юг през пустинята Уади Рум към планината Um Adaami. Сафарито е много красиво, тъй като ще преминем през тесните и стръмни долини на Уади Рум и ще пресечем красивият и усамотен Wadi Saabit. В планината ще имаме около 3 часа преход до върха. Пътеката е лесна и добре маркирана. Когато достигнем върха ще можем да се насладим на на красивата панорама. На юг се открива гледка към Саудитска Арабия, а на север към Уади Рум.

Следобяд ще се придвижим към следващата цел от нашето приключение - Акаба на брега на Червено море. В оставащата част от деня имаме свободна програма. Който желае може да отиде на плаж или да вземе уроци по гмуркане.

Нощувка в хотел в Акаба


Акаба

Акаба


6 ден: Акаба

Свободна програма до късния следобед.

След това ще се придвижим към следващата цел от нашето приключение - Древната Петра.

Нощувка в хотел в Петра


Уади Рум

Уади Рум


7 ден: Петра

Древната Петра е столица на набатейски араби. Този град е едно от най-известните места в света и не е чудно защо. Не ясно с точност кога е бил създаден, но градът започва да просперира като столица на Набатейската империя през 1 век преди Христа, като забогатява чрез търговия с тамян, смирна (мирово етерично масло) и подправки. По-късно Петра става част от Римската империя и продължава да процъфтява, докато голямо земетресение през 363 година унищожава голяма част от града.


Влизането в Петра става през един дълъг около 2 км, много тесен и криволичещ пясъчников каньон наречен Siq. Той е добра разходка, но тук таме ще откриваме някои скални резби и ще се любуваме на впечатляващите цветни и необикновенни пясъчникови пластове в скалните стени. Тук също ще видим останали от римско време теракотени тръби, които са били използвани за пренасяне на вода.


Пред Хазната в Петра

Пред Хазната в Петра


След като излезем от Siq пред нас ще се открие величествената структура на Хазната. В горната й част има урна, която според една легенда съдържа фараонско съкровище. Следите от куршуми по нея са свидетелство, че през годините бедуините са тествали тази теория :) Мястото е наистина впечатляващо и не случайно е избрано от Стивън Спилбърг за завършек на филма Индиана Джоунс и последния кръстоносен поход.

Следващата ни цел е Набатеанския театър, който се намира на края на Улицата на фасадите. Той е огромен римски театър с 7000 места. Театърът е бил създаден първоначално от набатеанците, но в последствие е бил разширен от римляните. В момента той все още се използва за епизиодични представления. От другата страна на долината се намират Кралските гробници. Те са придобили това име, защото са по-големи в сравнение с останалите гробници в района, но за момента не е ясно, за кого са били построени.


Уади Рум

Уади Рум


На път за Манастира ще минем през една византийска църква и Големия храм. Манастирът е най-големият монумент в Петра, който датира от 1 век преди новата ера. Неговото достигане обаче не никак лесно. Очакват ни повече от 800 стъпала и над час ходене, за да го достигнем. Опция е да се наемат мулета, но въпреки това ще имаме поне 10 минути ходене пеша преди края. Който все още не се е уморил, може да заобиколи Манастира, за да се наслади на гледката, която се открива към пустинята.

Нощувка в хотел в Петра


Манастирът в Петра

Манастирът в Петра


8 ден: Жертвеника и Акаба

Ранно ставане, почти по тъмно, за тези които все още имат сили. Днес ще отидем до Жертвеника на върха на гребена Attuf. Маршрута не е лек. От Театъра, който видяхме предния ден, ще започнем стръмно изкачване по безкрайни стълби, по оригиналния шествен път на Набатейците, който ще ни отведе през впечатляващ планински пейзаж до дългият и равен връх на гребена. Най-забележителните монументи тук са два 7-метрови скални обелиска, които са били направени, като е била издълбана планината, за да останат само тези 2 изпъкналости; едно страхотно начинание, което е трудно да се осмисли. Обелиските стоят на разстояние 30 метра един от друг, разположени в посока изток / запад и вероятно представляват двата най-важни богове на Набатейците - Душара и съпругата му Ал-Уза. Вдлъбнатината е Жертвеника, най-добре запазеното от всички такива свещени места на древния свят, откъдето ще можем да видим центъра на град Петра.


Уади Рум

Уади Рум


Тези, които са уморени от предния ден, могат да останат в хотела или да си направят кратка разходка в района.

По обяд ще направим трансфер до Аман. В оставащата част от деня имаме свободна програма за разглеждане на града и пазар.

Нощувка в хотел в Аман


Невероятните цветове на пясъчниковите скали в една от гробниците в Петра

Невероятните цветове на пясъчниковите скали в една от гробниците в Петра


9 ден: София

Малко след полунощ полет до София


Залез във Уади Рум

Залез във Уади Рум


Петра


Петра


Петра