Базовия лагер на Еверест

трекинг през езерата Gokyo и прохода Cho La с изкачване на
върховете Gokyo Ri и Kala Pathar

Азия   »   Непал
Прегледана е 2428 пъти

Трекинга до базовия лагер на връх Еверест с изкачване на панорамните върхове Gokyo Ri (5340 м) и Кала Патар (5554 м), езерата Gokyo и преминаването през седловината Cho La (5420 м), е един от най-красивите и предизвикателни трекове в света. Връх Gokyo Ri предлага най-драматичната панорама в целия район на Кхумбу – от една страна към ледения гребен обхващащ върховете Чо Ойо и Gyachung Kang (7922 м), а от друга към масива на Еверест, Лхоце и Нупце. Връх Kala Pattar също предлага една незабравима гледка в близък план към най-високия връх в света и към гиганта Нупце.


Връх Ама Даблам

Връх Ама Даблам

Избраният от нас маршрут е най-добрият избор за всички пътешественици, които искат да вземат максималното от трека до базовия лагер на Еверест. По този начин се избягва навалицата по стандартния маршрут, изкачва се панорамния връх Gokyo Ri и се пресича седловината Cho La, която е фантастична.

Трекинга започва с полет от Катманду до Лукла. Бъдете сигурни, че сте се настанили от ляво на борд до някой от люковете на самолета, за да видите целият район на Еверест от въздуха. Кацането на летището в Лукла може да ви накара да изпитате ужас, но пилотите са невероятно умели в приземяването на това късо и стръмно парче земя.


Еверест и Нупце гледани от Калапатар

Еверест и Нупце гледани от Калапатар


След като бъде оправен багажа и екипа се събере, ние ще започнем нашият трек през някои от селата на шерпите и добре обработените земеделски полета. Пътеката през първия ден предимно се спуска надолу, но на втория ден тя започва с едно дълго трудно изкачване към Намче Базар. Той е изненадващо голям град и там ще можем да се възползваме от различни глезотии и лакомства в деня за аклиматизация. След Намче ние ще се отклоним от класическия маршрут и ще започнем изкачване към долината Dudh Koshi през Dole и Machermo преди да достигнем Gokyo. Тук има 5 езера, всяко едно от които е тюркоазено. В допълнение към езерата, които сами по себе си са едно от най-забележителните неща в Gokyo, ние ще изкачим Gokyo Ri, който е точно зад селото и който предлага невероятна гледка към Cho Oyu и Everest (особенно на залез слънце).


Преди базовия лагер на Еверест

Преди базовия лагер на Еверест


От тук нашият маршрут поема надолу към Tragnag преди да се изкачи и пресече седловината Cho La, една от трите гигантски седловини в региона Кхумбу. След като слезем от нея ние отново ще се включим в главния път водещ към Базовия лагер, по който ще стигнем до Gorak Shep. Посещението на Базовия лагер и изкачването на Kala Pattar (5545 м) може да бъде направено по няколко различни варианта, но е препоръчително изкачването на панорамния връх да стане в добро време и по възможност на залез слънце. След като посетим тези две места ние ще слезем надолу към Dingboche и след още 3 дни по стандартния маршрут ще се върнем в Lukla - идеално място за релакс и споделяне на впечатленията от трека.


Връх Ама Даблам

Връх Ама Даблам

Предимства на програмата:

+ По време на трека ще нощуваме в лоджи;
+ На отиване ще избегнем лудницата по стандартния маршрут до Базовия лагер;
+ Ще разгледаме тюркоазените ледникови езера около Gokyo;
+ Ще изкачим връх Gokyo Ri (5340 м), от където ще видим осемхилядника Cho Oyu;
+ Ще преминем през седловината Cho La (5420 м);
+ Ще изкачим връх Kala Pattar (5554 м), за да видим от близо гигантите Еверест, Lhotse, Nuptse и Makalu.


Гигантската Южна стена на осемхилядника Lhotse

Гигантската Южна стена на осемхилядника Lhotse

Цени:
 • На човек при минимум 5 участника - 3260 лв.
 • На човек при минимум 6 участника - 3070 лв.
 • На човек при минимум 7 участника - 2960 лв.
 • На човек при минимум 8 участника - 2900 лв.

Максималния размер на групата е 9 души.

Всички обявени цени са без включено ДДС

Цената включва:

 • Професионален български водач;
 • Самолетен билет от Катманду до Лукла (о/в) с включени максимално 15 кг багаж;
 • Трансфери от международното летище до хотела в Катманду (о/в);
 • Трансфери от хотела до вътрешното летище в Катманду (о/в);
 • 3-4 нощувки в двойни стаи в Катманду с интернет и закуска;
 • 13-14 нощувки в лоджи в двойни стаи по време на трекинга;
 • Англоговорящ местен водач;
 • 1 носач на 2-ма души по време на трека (по 12 кг на човек);
 • TIMS карта и таксите за пермита;
 • Разглеждане на забележителностите в Катманду с екскурзовод;
 • 1 вечеря в Катманду за завършек на трека.На връх Gokyo Ri

На връх Gokyo Ri

Цената не включва:

 • Самолетен билет от София до Катманду (около 550 €), който може да бъде закупен от нас срещу 30 лв. такса;
 • Непалска виза ($40), която се плаща при пристигане на летището;
 • PCR тестове за влизане в Непал и при връщане в България;
 • Храна (между $20 и $30 на ден);
 • Доплащане за багаж за вътрешния полет ($1 на всеки килограм над 15 кг) и трябва да бъдат заявени предварително при записването за програмата;
 • Застраховка ПОМОЩ ПРИ ПЪТУВАНЕ В ЧУЖБИНА за целия период на пътуването (38 лв.), която може да бъде направена при нас;
 • Различни лични разходи за напитки, пране, телефонни обаждания, сим карта ($10), интернет ($3-10), ток за зареждане ($3-10), малка газова бутилка ($10);
 • Бакшиши (около $50 всичко);
 • Входове в храмове и манастири в Катманду и по време на трека (около $30-40 общо).Южната стена на осемхилядника Lhotse

Южната стена на осемхилядника Lhotse

Програма:

1-2 ден: Катманду (1300 м)

Полет от София до Катманду. Ако се лети от Истанбул придвижване с автубус от София до летището в Истанбул, от където ще хванем полета за Катманду. От летището в Катманду ще бъдем транспортирани с микробус до хотела. След като се освежим ще направим разходка из града и ще вечеряме в традиционен непалски ресторант.


Изгрев над гигантите Еверест и Лхотце

Изгрев над гигантите Еверест и Лхотце


3 ден: Пхакдинг (2652 м) - 3/4 часа

Рано сутринта ще отлетим от Катманду за Лукла. Полета, който е с продължителност около 40 минути, е изключително панорамен. Докато чакаме местният гид да се оправи с товаренето на багажите, които ще носят носачите, ние ще можем да се поразходим наоколо и да направим някои снимки. Днешният преход е много лесен и ние трябва да слезем до Dudh Kosi (Реката на млякото). Докато следваме пътеката за селцето Phakding ние ще преминем покрай много стени и големи камъни изрисувани с тибетско-будистки молитвени надписи.


Панорама с върховете Ама Даблам и Kangtega

Панорама с върховете Ама Даблам и Kangtega


4 ден: Намче Базар (3440 м) - 5/6 часа

След закуска ще продължим нагоре по склона на Dudh Kosi, преминавайки през два малки висящи моста преди да достигнем селцето Monjo. Тук се намира входа за Национален парк Сагарматха, който е под закрилата на ЮНЕСКО. Когато пресечем границата на парка ще слезем надолу и по лека пътека ще стигнем до висящ мост над река Bhote-Koshi. Следва селцето Jorsalle, последното населено място преди Namche. Едно стръмно изкачване ще ни отведе до столицата на региона Кхумбу - Namche Bazaar, който е един проспериращ град в традиционен стил.


Панорама от връх Gokyo Ri с върховете Еверест, Нупце и Лхотце

Панорама от връх Gokyo Ri с върховете Еверест, Нупце и Лхотце


5 ден: Намче Базар (3440 м) - аклиматизационен ден

През този ден имаме няколко различни опции за развлечение. Можем да посетим хотел Everest View Point, за да се полюбуваме и да направим снимки на красивата панорама, която се открива от това място. Можем да се разходим безцелно из пазара и да си напазаруваме някои неща, които ще ни бъдат полезни през следващите дни от трека. Също така можем да посетим музея Sherpa, в който да се запознаем подробно с културата и историята на местното население, както и да научим много неща за историята на алпинизма.

Има възможност и за 2-часова разходка до селцето Khumjung. Долината Khumjung е обградена от върховете Kondge, Thamserku и свещения връх Khumbila в близост, до който се намира манастира пазещ скалпа на Йети. Тук е и училището на Хилари, което също може да бъде разгледано.


Намче Базар

Намче Базар


6 ден: Доле (4110 м) - 5/6 часа

През този ден ни очаква едно стръмно изкачване към селцето Kyangjuma с красиви гледки към върховете Thamserku, Katenga и Ama Dablam. Най-трудната част от деня е изкачването до седловината Mong La, едно много очарователно място кацнало на хребета на връх Khumbila. Един древен Чортен стои в центъра на Mong La. Тук ще направим добра почивка за обяд, докато се любуваме на красивите върхове и долини. Най-забележителното нещо през този ден обаче е изобилието от растителност, включващо диви цветя и рододендрони. Тук ще видим и много животни като фазани, диви кози и с малко късмет неуловимият мускусен елен.


Поглед от връх Gokyo Ri към ледника Ngozumba и езерата Gokyo

Поглед от връх Gokyo Ri към ледника Ngozumba и езерата Gokyo


7 ден: Мачхерма (4470 м) - 4/5 часа

Първо ще се изкачим по един панорамен гребен над Dole. Тук пътеката е стръмна, а растителността е предимно от бодливи храсти. За сметка на това ще имаме много добра гледка към Cho Oyu, Kantega и Thamserku. В тази част на трека долината Dudh Koshi е много дълбока и с отвесни стени. Нашият път минава по хълмистата страна на гърмящата река. Пресичайки няколко много малки селца и песъчливи хребета ще достигнем последното голямо селище преди Gokyo - Machherma. Един хубав поток минава през центъра на селото, спускайки се от Kyajo Ri и Phari Lapche, за да се влее в Dudh Koshi. Точно където двете реки се събират е мястото, където местните жителите за първи път виждат Йети през 1974. След като направим добра почивка можем да посетим Хималайската спасителна болница или да се разходим в търсене на следи от Йети.


В района на Еверест

В района на Еверест


8 ден: Гокио (4800 м) - 4/5 часа

В началото на този ден ще изкатерим част от един гребен, от където се открива красива гледка към долината под нас и върховете Kangtega, Thamserku и на север към Cho-Oyu (8153 м). Зад гребена долината се разширява и една лека пътека ще ни отведе до Pangka (4480 м). От тук ще слезем към брега на реката преди да започнем стръмното изкачване по челната морена на ледника Ngozamba. След като преминем по един метален мост пътеката ще ни отведе до първото езеро, известно с името Longpongo (4690 м), където ще можем да видим върху скалите отпечатъците от стъпките на един известен лама. На второто езеро Taboche Tsho ще бъдем хипнотизирани от блестящата от слънцето повърхност на тюркоазено синята вода. Малко след това ще достигнем третото езеро - Dudh Pokhari, до което е разположено селцето Gokyo с гледка към връх Чо Ою.


Върховете Еверест и Нупце гледани от връх Калапатар

Върховете Еверест и Нупце гледани от връх Калапатар


9 ден: Връх Gokyo Ri (5357 м) - 5/6 часа

Аклиматизационен ден. Тези, които се чувстват уморени или височината си казва думата могат цял ден да се припичат на слънце и да се любуват на гледката, която се открива от селцето или близките му околности. Тези, които се чувстват във форма и имат желание за приключения, денят ще им даде неограничени възможности.

Едната от възможностите е да разходим в посока към останалите три езера и да се качим на един хълм известен с името Scoundrel Viewpoint, от където се открива поразителна гледка към Cho-Oyu, Gyachung Kang, Everest, Lhotse, Nuptse и Makulu. На север от езерото Ngozumba Tsho, което е пето по ред, се намира базовия лагер на Cho Oyu. Пейзажът тук също е смайващ - Cho Oyu и Gyachung Kang са на една ръка разстояние, а пред нас се простира най-големият ледник в света - глетчера Ngozumba. Ако има достатъчно време може да се отиде и до шестото езеро. При добри метеорологични условия една от възможностите е да се изкачи връх Gokyo Ri (Gokyo Peak) и е препоръчително на върха да се изчака залеза. От тук се открива най-добрата гледка в целия район на Еверест, а снимките на залез слънце са уникални и безценни.


Поглед към връх Ама Даблам<

Поглед към връх Ама Даблам


10 ден: Тхакнак (4750 м) - 4/5 часа

Ако не успеем да изкачим връх Gokyo Ri на предния ден, ние ще го направим рано сутринта през този ден. Изкачването му е стръмно и напрегнато и ще отнеме около 3–4 часа. От него можем да видим върховете Kusum Kanguru, Thamserku, K43, Kangtega, Taboche, Cholatse, Makalu, Lhotse, Nuptse, Everest, Changtse и Pumori. Изгревът над Еверест е почти толкова красив, колкото залеза, а и времето често е по-добро сутрин, отколкото вечер. След като слезем от върха, ще направим закуска в Gokyo и ще продължим нашия трек към Thaknak. Привечер можем да се разходим до второто езеро и до ледника Ngozumba.


Един от най-красивите върхове в света - Ама Даблам

Един от най-красивите върхове в света - Ама Даблам


11 ден: Cho La (5367 м) - Лобуче (4940 м) - 8/10 часа

Този ден ще бъде един от най-тежките в програмата, от друга страна днес ще пресечем седловината Cho La, която е една от забележителностите в трека. Седловината не е трудна сама по себе си, но е стръмна и включва движения по ледник от източната страна. На това място трябва да се внимава много, тъй като пътеката е заснежена, а и на места обледенена. Първоначално пътеката минава през една клисура и се изкачва продължително нагоре. Тъй като постоянно набираме височина гледката пред нас ще става все по красива. Към върха на седловината ни ще минем покрай едно замръзнало езеро украсено с молитвени флагчета. Интересните върхове които ще видим по пътя до тук са Kyajo Ri, Tengkangpoche, Numbur и Kangchung.


По трекинга на връщане от базовия лагер

По трекинга на връщане от базовия лагер


12 ден: Базовия лагер на Еверест (5364 м) - Горак Шеп (5170 м) - 6/7 часа

През този ден ще хванем пътеката за базовия лагер на Еверест през езерото Gorak Shep. След това ще стигнем до паметника на алпинистите от индийската армия. Пътят от тук нататък може да бъде объркващ, тъй като всяка година пътеката се променя поради непрестанното движение на ледника. Преходът не е лесен. Височината не е малка, а може да се наложи да се катерим, да заобикаляме големи скали по морената и да прескачаме ледени потоци преди да достигнем базовия лагер. След като достигнем базовия лагер ще можем да се полюбуваме на алпинистите, които се движат по опасния маршрут през ледопада Кхумбу. Тук е много оживено по време на експедиционния сезон и е напълно възможно да срещнем някои много известни личности.

От базовия лагер на Еверест могат да бъдат видени Nuptse, Khumbuste и Pumori, но самия връх Еверест не се вижда от тук. Вечерта ще прекараме в Gorak Shep, но е препоръчително, ако времето е добро връх Kala Patthar да бъде изкачен малко преди залез слънце, тъй като гледката е много по-красива от тази на изгрев слънце.


В района на базовия лагер

В района на базовия лагер


13 ден: Kala Patthar (5545 м) - Фериче (4280 м) - 7/8 часа

Днес е кулминационната точка на нашето приключение. Ще тръгнем много рано сутринта за хванем драматичната гледка от Kala Patthar с първите лъчи на слънцето огряващи Еверест. Обаче е важно да сме подготвени за това ранно тръгване, тъй като през нощта температурите могат да варират от -10° до -14° C, които могат да паднат още повече, ако духа вятър. Изкачването трае няколко часа, а преди върха има и лесно катерене. След като слезем обратно в Gorak Shep, ще направим добра почивка със закуска и от там ще поемем надолу към Pheriche, където ще пренощуваме.

От следващият ден е възможно едно 3-дневно удължаване на програмата за Изкачване на алпийския връх Айлънд пик (6187 м), известен и като Imja Tse. За повече информация, програма и цени кликнете на линка в червено.


На връщане от базовия лагер на Еверест

На връщане от базовия лагер на Еверест


14 ден: Намче Базар (3440 м) - 5/6 часа

През този ден ни очаква една много лесна разходка надолу. Следвайки същит път до челната морена в Dughla и широката долина на Khumbu Khola, ние ще преминем през селата Orsho и Shomare. На слизане ако представлява интерес можем да се отбием до женския манастир в Debuche и да разгледаме манастира в Tengboche. По-надолу ще продължим по един склон покрит с одеяло от рододендрони и хвойнови дървета, като през пролетта всичко е в червени рододендронови цветя. След като пресечем един мост украсен с молитвени флагчета на река Dudh Koshi, пътеката ще започне да слиза бързо надолу през борови гори. Тук е мястото на което да се оглеждаме за планински кози, снежни леопарди, шарени фазани и други местни представители на животинския свят.

След като достигнем един чортен в близост до военния лагер на Намче Базар можем да направим една последна снимка към Лхотце, част от Еверест и Tengboche. Тази вечер ще нощуваме в Namche Bazaar.


Манастира в Tengboche

Манастира в Tengboche


15 ден: Лукла - 6/8 часа

От Намче Базар пътеката слиза стръмно надолу. След като пресечем висящите мостове над бързата Dudh Koshi и нейните притоци, пътеката става по-приятна и естествена. Всякакви останали възпаления на гърлото и хреми ще изчезнат, тъй като ние ще навлезем в един по-приятен нископланински въздух.

16 ден: Катманду (1300 м)

Полетите за Катманду са обикновенно сутрин, тъй като следобяд често се появява вятър, който може да създаде проблеми при излитането. Понякога полетите могат да бъдат отложенини за следващият ден поради лошо време и причини, които са извън наш контрол. След като пристигнем в Катманду ние можем да прекараме остатъка от деня релаксирайки в хотела или в обикаляне на града и купуване на сувенири.


Връх Ама Даблам

Връх Ама Даблам


17 ден: Катманду (1300 м)

След закуска денят ще премине в разглеждане на културните забележителности в Катманду. Ще видим хиндуиския храм Pashupatinath, една от най-големите будистки ступи в света Bouddhanath, ступата Swoyambhunath, която е известна и като Маймунския храм. След като обиколим околностите на града ще посетим историческия площад Durbar с неговият храм, ще разгледаме уникалната архитектура на Катманду и ще посетим живата богиня Kumari. Вечерта ще се запознаем с местния водач и ще се подготвим за трека.

Последните два дни също могат да бъдат използвани като резервни при лошо време.

18-19 ден: Пътуване от Катманду до София.


Поглед от връх Gokyo Ri към ледника Ngozumba и езерата Gokyo

Поглед от връх Gokyo Ri към ледника Ngozumba и езерата Gokyo

Необходим опит и подготовка:

Този трекинг е на голяма надморска височина и изисква максимум 6–10 часа ходене всеки ден. Най-трудната част от този преход е пресичането на прохода Cho La (5420 м), който включва голяма надморска височина и дълъг и тежък ден в планината. Препоръчително е около 3-4 месеца преди трека да започнете да тичате, да карате колело и да направите няколко сериозни прехода с продължителност на натоварването около 10 часа. Добре е да преминете дистанция от минимум 15 км. Също така е необходимо да сте позитивно настроени към голямата надморска височина и да сте добре мотивирани. Предишен планинарски опит е силно препоръчителен, но някакви по-специфични технически познания и умения не са необходими.


Катманду

Катманду

Препоръчителна екипировка:

Следващият списък от дрехи и аксесоари е препоръчителен, а ако имате предишен планинарски опит можете да го погледнете само информативно. Също така този списък може да ви помогне да не забравите нещо важно и необходимо за вашето удобство.


 • Здрави трекинг обувки обезопасяващи вашият глезен, които трябва задължително да сте изпробвали преди трека и които са водоустойчиви. Препоръчително е да са със сравнително твърда подметка, за да осигурят стабилност при подсичане на снежни склонове;
 • Маратонки и сандали, които можете да използвате, както по време на трекинга и вечер в лоджите, така и по време на пътуването до планината;
 • Няколко чифта топли и дебели чорапи за студените райони;
 • Гети, в случай че завали дъжд или сняг;
 • Свободни обикновенни панталони за трекинга и пътуването;
 • Долнище от вълнено термобельо (мерино) или полар за по-студените райони;
 • Водоустойчиви панталони;
 • Повечко термо тениски с къс и дълъг ръкав като е добре да избягвате памучните материи;


Още една снимка от връх Gokyo Ri

Още една снимка от връх Gokyo Ri

 • Горнище от вълнено термобельо (мерино) с дълъг ръкав;
 • Лека фанелка от полар 100;
 • Дебело поларено яке;
 • Уиндстопър за по-топло време, но подходящ за вятър;
 • Ветроустойчиво и водоустойчиво връхно яке от дишаща материя за големите височини;
 • Пухено яке или изолационно яке подходящо за студените вечери или сутрини;
 • Вълнена или поларена шапка;
 • Шапка с козирка за слънце;
 • Слънчеви очила с фактор 4;
 • Крем против изгаряне и балсам за устни;
 • Крем за изгаряне (Dermazin);
 • Няколко чифта топли ръкавици;
 • Здрава раница или денк, който да бъде използван за багажа, който ще носят носачите;
 • Раница, която ще носите лично по време на трека;
 • 1-литрова бутилка за вода;
 • Аптечка за първа помощ и някои лекарства от първа необходимост за настинка, температура, разстройство;
 • Добър спален чувал;


Още една снимка от Катманду

Още една снимка от връх Катманду

 • Челник с резервни батерии;
 • Камера или фотоапарат;
 • Голяма кърпа за врата;
 • Таблетки за пречистване на водата, тъй като в отдалечените части на трека тя е много скъпа;
 • Щеки.


Допълнителни неща, които можете да вземете:

 • Бинокъл;
 • Книги;
 • Висотомер;
 • GPS;
 • Карти за игра.


Връх Еверест гледан от Gokyo Ri

Връх Еверест гледан от Gokyo Ri