Връх Ботев

Южен Джендем, хижа Рай, Райското пръскало,
Тарзановата пътека и връх Параджика

16 - 17 Октомври 2021

Запишете се
Краен срок за записване 6 Октомври 2021
Европа   »   България
Прегледана е 592 пъти

2-дневен летен преход в Стара планина с изкачване на връх Ботев от хижа Рай. По време на прехода ще изкачим най-високият връх в Стара планина - връх Ботев (2376 м) от красивата му южна страна, където ще можем да се насладим на най-високият целогодишен водопад в България – Райското пръскало (124 м). Слизането ще направим по различен маршрут и ще изкачим връх Параджика.


Връх Ботев

Връх Ботев

Цени:
  • На човек при минимум 4 участника - 180 лв.

Максималния размер на групата е 10 души.

Цената включва:
  • Професионален планински водач;
  • Транспорт с влак и такси от София до местността Паниците над Калофер (о/в);
  • 1 нощувка в хижа Рай.


Райското пръскало гледно от хижа Рай

Райското пръскало гледно от хижа Рай

Цената не включва:
  • Планинска застраховка;
  • Храна.


Връх Ботев и Райското пръскало гледани от района на Калофер

Връх Ботев и Райското пръскало гледани от района на Калофер

Програма:

1 ден: Хижа Рай (1450 м) и Райското пръскало - 6/7 часа

Пътуване от София до град Калофер. Ако има участници от други части на България, събиране на групата до 13 часа в центъра на Калофер.


Хижа Рай и Райското пръскало

Хижа Рай и Райското пръскало


От града ще походим около 1 час по старият асфалтов път, който води до местността Паниците. От Паниците ще започне същинският преход в планината и национален парк "Централен Балкан". Първоначално пътеката започва със стръмно изкачване, но след това ще излезем на черен път. Около половин час по-късно, следвайки пътя ще излезем от гората и пред нас ще се открият обширни планински поляни със страхотни панорамни гледки към Южният Джендем и връх Ботев. Районът е известен под наименованието "Параджика". Този етап от прехода ще преминем за около половин час и след като достигнем най-високата част на пасбищата ще започнем слизане към "Рогачева гора". Гората е част от биосферния резерват "Джендема" и се състои предимно от букови дървета. Когато влезем в гората ще направим кратко, но стръмно слизане, след което пътеката става много лека и постепенно се спуска към дъното на долина. След като пресечен реката ни предстои най-тежката част от днешният преход - стръмно изкачване по дълги серпентини, с което ще излезем на билото малко над хижа Рай. От това място се открива красива гледка към водопада Райско пръскало и скалите, от които падат водите му.


Райското пръскало гледно малко преди хижа Рай

Райското пръскало гледно малко преди хижа Рай


След като си починем можем да си направим разходка до основата на Райското пръскало и да видим отблизо най-високият целогодишен водопад в България (124 м). Ако обаче групата няма сили за тази допълнителна разходка ще я оставим за следващият ден и до края на деня ще се любуваме на гледките, които се откриват от хижа Рай. Също така можем да изкачим близкият връх Малък Купен (1479 м), от който се открива забележителна гледка към долината, през която сме минали на идване и равнината под Стара планина.

Нощувка в хижа Рай


Хижа Рай гледана от скалите над нея

Хижа Рай гледана от скалите над нея


2 ден: Връх Ботев (2376 м) и връх Параджика (2209 м) - 8/10 часа

След закуска в 9 часа ще тръгнем към връх Ботев по известната "Тарзанова пътека". Пътеката е стръмна още от самото си начало и затова ще ходим бавно. След около час ходене и красиви гледки към водопада Райско пръскало, ще достигнем началото на Тарзановата пътека. На места пътеката е тясна и стръмна, но не може да се нарече страшна. На най-опасните и трудни участъци има прокарано здраво стоманено въже, което ще можем да използваме, ако се налага. След като преминем Тарзановата пътека, стръмното изкачване ще продължи почти до самият връх. Прехода от хижа Рай до връх Ботев е с продължителност около 3:30 часа. На върха ще си направим добра почивка, ще обядваме, ще пием чай или кафе.


Райското пръскало

Райското пръскало


Към 13 часа ще поемем към връх Параджика, като първо ще минем покрай заслон Маринка. Ако преценим, че сме бавни от заслона ще тръгнем надолу подсичайки южните склонове на връх Параджика и после по рида спускащ се от него към местността Долен Параджик, където ще се включим в пътеката идваща от хижа Рай. От тук следва приятно слизане до местността Паниците, където ще приключи нашия преход.


В Южния Джендем по пътеката за хижа Рай

В Южния Джендем по пътеката за хижа Рай


Гледка от скалите над Тарзановата пътека

Гледка от скалите над Тарзановата пътека


По Тарзановата пътека

По Тарзановата пътека


Хижа Рай ниско долу

Хижа Рай ниско долу