Беговишки циркус

изкачване на върховете Бегова капа, Зъбът, Яловарника и Куклите

Европа   »   България
Прегледана е 1263 пъти

Много красив и панорамен 2-дневен туристически преход в Северния Пирински дял по Беговишкия рид и Каменишкото странично било, извън отъпканите пътеки, по време на който ще бъдат изкачени последователно върховете Бегова капа, Зъбът, Яловарника и Куклите.


Южните склонове на върховете Куклите и Зъбът

Южните склонове на върховете Куклите и Зъбът

Цени:
  • На човек при минимум 5 участника - 120 лв.

Максималния размер на групата е 7 души.

Цената включва:
  • Професионален планински водач;
  • 1 нощувка в хижа Беговица.


Връх Зъбът

Връх Зъбът

Цената не включва:
  • Транспорт на клиентите до хижа Яне Сандански;
  • Планинска здравна застраховка;
  • Храна.


Куклите

Куклите

Програма:

1 ден: Беговишки рид (2296 м) - 3/5 часа

Събиране на групата в района в хижа Яне Сандански в 11 часа. От тук ще се разходим до Попинолъшкият водопад. След това по приятна пътека ще продължим към хижа Беговица. След като се настаним и си направим малка почивка, ще излезем на разходка към Беговишкия рид, от където ще разгледаме и снимаме върховете, които ни предстои да изкачим на следващият ден.

Нощувка в хижа Беговица.


Връх Яловарника

Връх Яловарника


2 ден: Върховете Бегова капа, Зъбът, Яловарника и Куклите - 7/9 часа

Ранно тръгване, тъй като преходът не е лек. От хижата ще тръгнем по пътеката към Тевното езеро, следвайки реката и зимната колова маркировка. Когато достигнем основата на връх Бегова капа ще се отделим по пътеката надясно, която минава през Кукленското езеро и излиза на Превала между Куклите и Зъбът. Преди това обаче ще изкачим връх Бегова капа (2550 м).


Южните склонове на Зъбът и Яловарника с циркус Башмандра, гледани от склона на връх Голена

Южните склонове на Зъбът и Яловарника с циркус Башмандра, гледани от склона на връх Голена


На Превала можем да захвърлим раниците, за да сме максимално бързи и леки. От него завиваме наляво за да изкачим връх Зъбът (2650 м), а след това слизаме надолу към една дълбока седловина, от която ще трябва изкачим връх Яловарника (2763 м). Той е масивен гранитен връх и е може би най-алпийския връх в района. След като се насладим на гледките към връх Каменица на север ще поемем обратно към връх Зъбът, който ще подсечем, за да достигнем Премката.

След много добра почивка ще се отправим към следващата ни цел - връх Куклите (2686 м). След това, ако имаме още сили и време можем да изкачим и връх Голена (2633 м), от където през Солището ще слезем до хижа Беговица.


Връх Голена

Връх Голена